domingo, 15 de julio de 2007

CRUÏLLA DE CULTURES, ARRENCA EL FESTIVAL

Després de la presentació a la platja de Mataró en la revetlla de Sant Joan, on van destacar Les Touffes Crètiennes, per la seva proposta de fussió de jazz manouche amb garra punk, el festival cruïlla de cultures, en la seva edició del 2007, ha arrencat amb força amb l'actuació de Fanfare Ciocarlia, potser una de les bandes romaneses més coneguda arreu del món, ja que han sabut incorporar, a la manera que ho han fet els gitanos a través dels temps, desde el seu éxode de la India, nous ritmes i noves propostes, sense deixar en cap moment la seva eséncia zíngara, alegre, melancòlica, desarrelada. El concert que van oferir a la sala Clap va ser vibrant, presentant els seu nou disc "Queens and Kings"(2007), dedicat al patriarca-clarinetista Ioan Ivancea, mort l'octubre del 2006, i entreteixint-lo amb éxits del seu anterior treball "Gili Garabdi"(2005).A destacar la secció de tubes, que va mantenir la bufera sense problema durant tot el concert, i ... una pena no haver gaudit de les ballarines tziganes que solen acompanyar la Fanfare. Aquest any, els romanesos també seran presents al festival Pirineos Sur.

La primera setmana del Cruïlla de Cultures 2007 va fer una pausa dissabte, per retornar el diumenge amb una de les millors intèrprets que ha donat la música cubana d'abast internacional. Es tractava d' Omara Portuondo, coneguda arreu per la seva participació a Buena Vista Social Club, tot i que la seva carrera musical es dilata fins abans de l' esclat de la revolució cubana. Estem parlant d'una dama del bolero, sobretot, que va desafiar un temps que amenaçava pluja al Parc Central de Mataró, amparada possiblement pel seu benvolgut Ibrahim Ferrer, al qual va dedicar el clàssic "Dos Gardenias", acompanyada per la Barcelona Big Latin Ensemble, una formació internacional afincada a la Ciutat Comtal liderada per Ramón Escalé, que va aportar sabor mediterrani a clàssics que han viatjat del carib al mediterrani i a l'inrevés, tantes vegades que casi no sabem ón es troba l'origen d'algunes peces. Una actuació de luxe i la primera, per dir-ho així, de "cadira" del festival, un luxe per una fresca nit de juliol, de la que vàrem sortir amb un somriure a la cara, embriagats per la veu d'una senyora que ens portà les olors i sensacions del carib a casa nostra.

El festival, com dèiem, ha arrencat amb força, tot i els inconvenients metereológics, el Cruïlla de cultures es va fent més gran any rera any, i la impressió és que ben aviat es consolidarà com un dels festivals de referència del mediterrani, amb un munt d'activitats paral.leles per tota la ciutat de Mataró, apostant per la diversitat, acostant-nos a casa a artistes de talla internacional i promocionant també als grups locals, donant-los la oportunitat de tocar juntament amb grans artistes. És el cas dels mataronins Titani (tel.loners de Fanfare Ciocarlia), The Cabrians (tocaràn abans de Morodo) o bé els Relk (Arenys de munt).

Animeu-vos a venir al Cruïlla de cultures 2007, teniu moltes propostes per escollir fins el 28 de juliol.

Joan Abril del programa de Ràdio Vilassar de dalt "Catipén"

No hay comentarios: